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HIPAA	Frequently	Asked	Questions	

The	U.S.	Department	of	Health	&	Human	Services’	(HHS)	Office	for	Civil	Rights	updated	regulations	
regarding	the	Health	Insurance	Portability	and	Accountability	Act	(HIPAA)	Privacy	and	Security	
Rule	in	January	2013.	Since	that	time	the	AOA	has	received	a	number	of	questions	from	
optometrists	regarding	the	new	regulations	and	HIPAA	generally.		Below	is	a	list	of	the	most	
frequently	asked	questions	to	help	optometrists	address	common	HIPAA	concerns.		
	
Please	note,	the	AOA	provides	guidance	on	HIPAA	by	citing	relevant	provisions	of	the	HIPAA	
regulations	and	HHS	resources.	This	guidance	should	not	be	construed	as	legal	advice.	You	are	
encouraged	to	contact	an	attorney	for	legal	guidance.	
	
Q.	Do	I	need	a	Business	Associate	Agreement	with	a	doctor	who	substitutes	for	me	when	I	am	
on	vacation	or	out	of	the	office?	
	
A.	No,	a	business	associate	agreement	is	not	necessary.	A	health	care	provider	can	share	protected	
health	information	with	another	health	care	provider	for	treatment	purposes	without	a	business	
associate	contract.	

References:		

http://www.hhs.gov/ocr/privacy/hipaa/faq/business_associates/240.html	

Q.	Do	I	need	a	Business	Associate	Agreement	with	the	mail	delivery	person	who	comes	to	our	
office	each	day?	

A.	No.	You	are	not	required	to	enter	into	business	associate	agreements	with	the	US	Postal	Service.	

References:		

http://www.hhs.gov/ocr/privacy/hipaa/faq/business_associates/245.html	

Q.	Do	I	need	a	Business	Associate	Agreement	with	the	insurance	companies	that	I	contract	
with?		

A.	Generally,	no.	If	the	only	relationship	between	the	health	plan	payer	and	the	provider	is	one	
where	the	provider	submits	claims	for	payment	to	the	plan,	then	the	provider	is	not	a	business	
associate	of	the	health	plan.		

References:		

http://www.hhs.gov/ocr/privacy/hipaa/faq/business_associates/253.html	

Q.		Do	I	need	a	Business	Associate	Agreement	with	a	laboratory	to	which	I	send	patient	
prescription	information?	

A.	No.		To	avoid	interfering	with	an	individual’s	access	to	quality	health	care	or	the	efficient	
payment	for	such	health	care,	the	Privacy	Rule	permits	a	covered	entity	to	use	and	disclose	
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protected	health	information,	with	certain	limits	and	protections,	for	treatment,	payment,	and	
health	care	operations	activities.	

“Treatment”	generally	means	the	provision,	coordination,	or	management	of	health	care	and	
related	services	among	health	care	providers	or	by	a	health	care	provider	with	a	third	party,	
consultation	between	health	care	providers	regarding	a	patient,	or	the	referral	of	a	patient	from	one	
health	care	provider	to	another.		This	includes	sending	patient	information	to	laboratories	for	
fabrication	or	other	treatment	purposes.			

References:		

45	CFR	164.506	“Uses	and	Disclosures	for	Treatment,	Payment,	and	Health	Care	Operations”	HHS	
Office	for	Civil	Rights	memorandum,	December	3,	2002,	Revised	April	3,	2003	

45	CFR	164.502(e),	164.504(e),	164.532(d)	and	(e)		“Business	Associates”		HHS	Office	for	Civil	
Rights	memorandum,	December	3,	2002,	Revised	April	3,	2003	

Q.		Do	I	need	either	an	authorization	from	my	patients	or	a	Business	Associate	Agreement	
with	a	third	party	before	engaging	in	discussions	related	to	the	sale	of	an	optometry	
practice?			

A.	No.		To	avoid	interfering	with	an	individual’s	access	to	quality	health	care	or	the	efficient	
payment	for	such	health	care,	the	Privacy	Rule	permits	a	covered	entity	to	use	and	disclose	
protected	health	information,	with	certain	limits	and	protections,	for	treatment,	payment,	and	
health	care	operations	activities.	

“Health	care	operations”	are	certain	administrative,	financial,	legal,	and	quality	improvement	
activities	of	a	covered	entity	that	are	necessary	to	run	its	business	and	to	support	the	core	functions	
of	treatment	and	payment.	The	term,	“Health	care	operations”	means	any	of	the	following	activities	
of	the	covered	entity	to	the	extent	that	the	activities	are	related	to	covered	functions:	

“Business	management	and	general	administrative	activities	of	the	entity,	including,	but	not	
limited	to:	…(iv)	The	sale,	transfer,	merger,	or	consolidation	of	all	or	part	of	the	covered	
entity	with	another	covered	entity,	or	an	entity	that	following	such	activity	will	become	a	
covered	entity	and	due	diligence	related	to	such	activity…”	

References:		

45	CFR	164.506	“Uses	and	Disclosures	for	Treatment,	Payment,	and	Health	Care	Operations”		HHS	
Office	for	Civil	Rights	memorandum,	December	3,	2002,	Revised	April	3,	2003	

45	CFR	164.501	“Definitions	

Q.	How	do	I	perform	the	required	HIPAA	security	analysis?	Is	there	a	simple	form	I	can	fill	
out?		



The AOA provides guidance on HIPAA by citing relevant provisions of the HIPAA regulations. This guidance 
should not be construed as legal advice. You are encouraged to contact an attorney for legal guidance. 
 

A	security	risk	analysis	can	be	performed	in	a	number	of	ways.		There	is	not	a	one‐size‐fits‐all	
template	for	compliance.	Optometrists	need	to	determine	the	best	way	to	achieve	compliance,	
taking	into	account	the	characteristics	of	the	optometrist’s	organization.	
	
Resources	that	can	help	providers	in	determining	the	best	method	for	performing	a	security	risk	
analysis	are	available	below:	
	

 http://www.healthit.gov/sites/default/files/pdf/privacy/privacy‐and‐security‐guide‐
chapter‐2.pdf	

 http://www.hhs.gov/ocr/privacy/hipaa/administrative/securityrule/rafinalguidance.html			
 http://www.healthit.gov/providers‐professionals/achieve‐meaningful‐use/core‐

measures/protect‐electronic‐health‐information		
http://newsfromaoa.org/2013/03/08/what‐you‐need‐to‐know‐for‐medicare‐ehr‐audits/					

 http://www.aoa.org/optometrists/tools‐and‐resources/hipaa‐compliance			
	

Q.	Where	can	I	find	HIPAA	training	materials	for	my	staff	members?	

The	Department	of	Health	and	Human	Services	worked	with	Medscape	to	put	together	HIPAA	
training	videos	that	are	available	at:	
http://www.hhs.gov/ocr/privacy/hipaa/understanding/training/index.html		Additional	HHS	
HIPAA	training	resources	are	also	available	from	the	link	provided	above.		

Q.	If	I	confirm	a	patient’s	prescription	for	a	contact	lens	company	that	is	fulfilling	a	patient	
order,	do	I	need	to	have	business	associate	agreement	with	the	contact	lens	company?		

A.	No.		Disclosure	of	protected	health	information	by	an	optometrist	to	a	distributor	of	contact	
lenses	for	the	purpose	of	confirming	a	contact	lens	prescription	is	considered	a	disclosure	for	
treatment	purposes	and	is	allowable	without	a	business	associate	agreement.		

References:	

45	CFR	164.506	

Q.	Do	I	need	a	business	associate	agreement	with	an	ophthalmologist’s	practice	that	my	
practice	often	works	with	to	co‐manage	patients?	

A.	No,	a	business	associate	agreement	is	not	necessary.	A	health	care	provider	can	share	protected	
health	information	with	another	health	care	provider	for	treatment	purposes	without	a	business	
associate	contract.	

References:		

http://www.hhs.gov/ocr/privacy/hipaa/faq/business_associates/240.html	

If	your	HIPAA	question	was	not	answered	in	the	above	please	direct	your	question	to	
askthecodingexperts@aoa.org		


